SKRIV UT
TEXTSTORLEK A A A
Webbdesign Ardere
Uppdateras med SpiderX
LAMMGRYTA
Johanssons lammgryta
4 portioner

Ingredienser:

1 kg lammgrytbitar

Marinad:
8 vitlöksklyftor
1 dl olivolja eller fyll på så det täcker
2 msk Herbes de Provence (timjan, rosmarin, oregano, kyndel, basilika)
2 msk balsamvinäger

2 dl vitt vin
8 vitlöksklyftor
2 msk kalvfond (flaska)
2 msk Herbes de Provence
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
2 dl oliver
Hackad persilja, salt och peppar

Tillagning:

1. Marinaden ska få plats med köttet i en lämpligt stor plastpåse. Lägg i vitlöksklyftorna och krossa dem i påsen med en knuten näve eller dylikt. Tillsätt övriga marinadingredienser.

2. Putsa ev bort fett och hinnor från köttet. Dela ev bitarna i ca 2 x 2 cm. Lägg köttet i marinadpåsen. Fyll ev på olivolja så det täcker. Knyt påsen väl och lägg i kylskåp 1-3 dygn. Vänd gärna påsen då och då när du har andra ärenden i kylen.

3. Bryn köttet i stekpanna. Lägg över köttet i en gryta tillsammans med vin, vitlöksklyftor, kalvfond och Herbes de Provence. Låt det hela puttra en stund. Smaka av med salt och peppar.

4. Rör i crème fraiche och låt koka i en halvtimme.

5. Tillsätt grädde och oliver. Låt allt koka ytterligare 10 minuter (eller tills köttet känns mört). Toppa med persilja.

6. Servera med någon god gelé, kokta morötter, broccoli och potatis.